Evsel Çöpler - Organik Atıklar

Temizlik İşleri Müdürlüğü - Kirazpınar Mah. Yeni Bağdat Cad. No:883/A Gebze/Kocaeli

sifiratik@gebze.bel.tr

Verilen Hizmetler

Evsel Çöp Nedir?

Yönetiminden belediyenin sorumlu olduğu, evlerden kaynaklanan ya da içerik veya yapısal olarak benzer olan ticari, endüstriyel ve kurumsal atıklara belediye atığı veya evsel atık denir.

"ORGANİK ATIK" NEDİR?

Bitki ve hayvan kaynaklı, karbon içeren atıklara "organik atık" adı verilir. Evlerden ve işyerlerinden toplanarak çöp alanlarına taşınan atıkların önemli bir bölümü organik atıklardır. Organik atıklar, doğada mikroorganizmalar yardımıyla kolayca bozunarak temel bileşenlerine ayrılabilir. Organik atıkların biriktirilip kontrollü olarak bozunmaları sağlandığında, bitkiler için çok zengin gübre eldesi sağlanabilir. (kompostlaştırma)

BELEDİYEMİZ NELER YAPIYOR?

İlimizde evsel atıkların yönetimi, K.B.B. koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Tüm mücavir alanımızda oluşan evsel çöpler hergün düzenli şekilde toplanmaktadır. Gebze’de yaklaşık olarak  8000 adet çöp konteynırı, 150 adet yerüstü konteynırı, 30 adette yeraltı konteynırı ile biriktirme yapılmaktadır. Biriken çöpler 17 adet çöp toplama aracımız ile düzenli toplanmaktadır. Gelen talep ve şikayetlere istinaden konteynır bırakma ve yer değişikliği talepleri ekiplerimiz tarafından değerlendirilmektedir.

Belediyemiz tarafından özellikle Pazar yerlerinde oluşan pazar atıklarının değerlendirilmesi için  Mevlana Kapalı Pazaryerinde kapalı sistem kompost makinalarının bulunduğu organik gübre(kompost) tesisi devreye alınmıştır. İlerleyen zamanlarda diğer kapalı Pazar yerlerimize ve organik atık oluşumunun fazla olduğu bölge ve işletmelere bu makinalar kurularak hem atık oluşumu azaltılmış olacak hemde atıktan ekonomik bir girdi sağlanarak sıfır atık projesi tam manasıyla yürütülmüş olacaktır. Haftalık ~1400 lt organik atık ve 1/10 oranında karbonlayıcı madde(talaş vs.) ile 15 gün sonunda yaklaşık 500 lt kompost eldesi sağlayan makinalar 7/24 prensibine uygun çalışarak aralıksız üretime devam etmektedir.

Üretilen kompost hem vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtılmakta hemde Park ve Bahçeler Müdürlüğümüze ait serada toprak iyileştirici ve toprak yapısını düzenleyici olarak kullanılmaktadır.

MEVZUATA UYUM:

02.04.2015 tarih 29314 sayılı Atık Yönetimi Yönetmeliği gereği oluşan evsel çöplerin yönetimi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmektedir. Belediyemiz tarafından toplanan evsel çöpler büyükşehir belediyesine ait aktarma tesisinden yine büyükşehir belediyesine ait depolama sahasına nakli yapılmaktadır.

05.03.2015 tarih 29286 sayılı Kompost Tebliğine istinaden kurulan tesisimizde organik atıklardan kompost( organik gübre) üretilmektedir.

Dökümanlar