1965 yılında Gebze’de dünyaya gelen Nilay ÇELİKEL, 1972 yılında babasının görevi nedeni ile Sivas Şarkışla Atatürk İlköğretim Okulunda başladığı ilköğretimini 1977 yılında Gebze Eşref Bey İlköğretim Okulunda tamamladı. 1982 yılında Gebze Lisesinden mezun oldu. Aynı yıl Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi) Mimarlık Fakültesine girdi ve 1987 yılında mezun oldu. Fakülte eğitiminin son yılı olan 1986 yılında Gebze Cihan İnşaat firmasında çalışma hayatına başladı.

1988 yılı Nisan ayında Gebze Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde mimar olarak göreve başladı ve Müdür Yardımcılığı, İmar Müdürlüğü Vekilliği pozisyonlarında görev aldı. İmar Müdürlüğündeki görevi esnasında 2005 yılında Kocaeli Büyükşehir bünyesinde kurulan Kent Estetik Kurulunda Gebze Belediyesi Temsilcisi olarak görev aldı. Aynı tarihte Gebze Tarihi Kent Merkezi Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışmasında raportör olarak görev aldı.

2009 yılında Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürlüğü ve sonra Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nde Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Biriminin kurulmasında görev aldı.

Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği çalışmaları kapsamında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir çok cephe iyileştirme, sokak sağlıklaştırma ve tescilli yapıların rölöve, restitüsyon, restorasyon projelerinin hazırlatılması ve uygulaması görevlerinde yer aldı. Gebze Köy Evlerinin Mimari Karakteristik Yapıları ve Gebze Çeşmeleriyle ilgili çalışmalar hazırladı.

Yine aynı yıl içerisinde Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi tarafından açılan kamulaştırma bilirkişiliği eğitimini tamamladı.

Belediyelerde görevde yükselme eğitimleri, sonuçlandırılmaları ve GTÜ’de İş ve İmar Hukuku konusunda eğitimlerde görev aldı.

2013 yılında Mimarlar Odası Gebze temsilciliği Yönetim Kuruluna seçilerek sekreter üye olarak çalışmalarıma devam etti ve 2018 yılından günümüze Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yerine getirmektedir.

Tarihi Kentler Birliği’nin Kültürel Mirası Koruma ve Özendirme Yarışmasına 2013 yılında Malkoçoğlu Türbesi Restorasyonu ile katılarak Gebze Belediyesi adına Başarı Belgesi alınmasıyla sonuçlanan çalışmada görev aldı.

2014 yılında İş sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı eğitimini tamamlayarak, stajını Gebze Belediyesinde tamamladı.

2017 yılında Marmara Üniversitesinde Sulh ve Ceza Mahkemeleri Bilirkişiliği eğitimini tamamlayarak, bilirkişilik sertifikasını aldı.

Kentsel Tasarım Müdürlüğü bünyesinde 2018 yılı Temmuz ayında oluşturulan İmar Barışı ofisinde  bilgilendirme görevinde yer aldı.

2019 yılı Temmuz ayında Plan ve Proje Müdürlüğüne Vekaleten atanan Nilay Çelikel, bu görevi yürütmektedir. Evli ve 1 çocuk annesidir.