Çoban Mustafa Paşa Kabri Başında Anıldı


Çoban Mustafa Paşa Kabri Başında Anıldı

Çoban Mustafa Paşa vefatının yıl dönümünde kabri başında, Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün ev sahipliğinde Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik’in katılımıyla düzenlenen anma programıyla anıldı. Başkan Büyükgöz, “Kabri başında anmak üzere bir araya geldiğimiz Çoban Mustafa Paşa, İslam hayatının sosyal yönüyle, bir külliye inşa ederek mührünü Gebze’mize vurmuştu” dedi.

Çoban Mustafa Paşa, vefatının yıl dönümünde düzenlenen anma programıyla dualarla yad edildi. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün ev sahipliğinde düzenlenen anma programına Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Gebze İlçe Müftüsü Selçuk Kılıçbay, belediye başkan yardımcısı Selamet Güner de katıldı. Külliye bahçesinde yer alan kabri başında başlayan programda ilk olarak Çoban Mustafa Paşa Camii imam hatiplerinin okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ardından anma konuşmaları yapıldı.

BAŞKAN: İSLAM’IN MÜHRÜNÜ VURDU

Programın ev sahibi Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz yaptığı konuşmada, “Korona virüs mücadelesinde üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getiren Gebzeli hemşerilerime teşekkür etmek isterim. Bugün mütevazi bir şekilde, kabri başında anmak üzere bir araya geldiğimiz Çoban Mustafa Paşa, İslam hayatının sosyal yönüyle, bir külliye inşa ederek mührünü vurmuştu. Şifahanesi, aşhanesi, medresesi ve camisiyle bir külliye kuran Çoban Mustafa Paşa, İslam’ın değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasına öncülük etmiştir. Kendisini rahmetle ve minnetle yad ediyor mekanı cennet olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

ADALET DAİRESİ

Başkan Büyükgöz’ün ardından söz alan Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik ise konuşmasında, “İçersinde bulunmuş olduğumuz eser, tarihi mirasın yanı sıra daha farklı anlamları da içerisinde barındırıyor. Çoban Mustafa Paşa dediğimizde ilk akla gelen Osmanlı adalet dairesidir. Selçuklulardan bu yana gelen anlayış; asıl olan devlettir, devletin var olabilmesi için de gereken askerdir, ordudur. Halkın da var olabilmesi için olmazsa olmaz olan adalettir. Adaletin baki olmadığı bir millet baki olamaz. Adalet mülkün temelidir. Çoban Mustafa Paşa deyince aklımıza bunlar gelir. İçerisinde bulunduğumuz Külliye’nin hizmetinin yaygınlığına baktığımız zaman Osmanlı’nın bir dünya devleti olduğunu görürüz. Külli’ye bir anlamda içerisinde barındırdığı ve sunduğu hizmetlerle bir anlamda Osmanlı devletinin bir mikro örneğidir. Çoban Mustafa Paşa Osmanlının bu anlayışını Gebze ölçeğinde kurgulayan insandır.

EVLADI FATİHAN NESLİ

İçinde bulunduğumuz günler salgın hastalık günleri ne yazık ki. Bugünler şunu hatırlattı; ne elde edeceksek sadece kendi bölgesel kişisel çıkarlarımız değil, bütün dünyayı hedefleyen bir iş yapmamız gerekmektedir. Hamdolsun bu düşünceye Türkiye’yi varis olarak görüyorum. Pandemi günlerini hamd olsun alınan tedbirlerle dünya ölçeğine göre az kayıplarla sürdürüyoruz. Sağlık başta olmak üzere çeşitli alanlarda yapılan büyük ve geleceği gören yatırımlar sayesinde bu zor günleri el ele altlatıyoruz. Bu, evladı fatihan diyebileceğimiz nesil, geleceği kuşanma adına hala büyük ufukların derdinde. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, devlet erkânımızın katkıları ve milletimizin destekleri duaları bu noktada mühim. Rabbim Çoban Mustafa Paşa’nın kabrinde yapmış olduğumuz duaları kabul buyursun inşallah. Allah’a emanet olun” dedi. Konuşmaların ardından İlçe Müftüsü Selçuk Kılıçbay’ın yaptırdığı duayla program sona erdi.

Tarih : 27/04/2020