Gebze’de Tarihi Sarnıç Restore Ediliyor


Gebze’de Tarihi Sarnıç Restore Ediliyor

Tarihi Su Sarnıcındaki restorasyon çalışmalarında incelemelerde bulunan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, “Gebze tarihi misyonu itibari ile bu özelliğini milattan öncede milattan sonrada korumuş alan biz şimdi bu sarnıcı hem teşhir edecek şekilde projelendirip vatandaşlarımız ile buluşturacağız” dedi

Gebze’de tarihi bir eser daha ayağa kaldırılıyor. Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün talimatlarıyla proje çalışmaları hızlanan ve ilgili kurullardan alınan onayın ardından ihalesi yapılan Tarihi Su Sarnıcı Restorasyon projesi başlıyor. Tarihi geçmişi 10. Yüzyıla uzanan Su Sarnıcı; Osmanlı İmparatorluğu döneminde Gebze’de inşa edilen Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Çarşı Çeşmesi ve Çarşı Hamamı gibi diğer tarihi yapılarla da entegre olarak günümüze kadar ulaşmayı başardı.

CAM SEYİR TERASI

Tarihi Su Sarnıcının tamamlanmasıyla; 551 metrekarelik meydan düzenlemesinin yanı sıra 245 metrekarelik cam seyir terasıyla, koruma altında ziyaretçilerin gezebilmesine olanak sağlayacağına dikkat çeken Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, “Tarihi su sarnıcı yaklaşık 1200 yıllarında yapılmış bir sarnıç. Bizans dönemine ait Osmanlı öncesi bir eser tabi ki temelde su ihtiyacını karşılamak ve o dönemde dahil Gebze’nin bir konaklama bölgesi Osmanlı’daki adıyla menzil bölgesi veya kervansaray ve seyahatlerde kullanılan dinlenme istasyonu Gebze tarihi misyonu itibari ile bu özelliğini milattan öncede milattan sonrada korumuş alan biz şimdi bu sarnıcı hem teşhir edecek şekilde projelendirip vatandaşlarımız ile buluşturacağız. Tarihimize, kültürümüze sahip çıkmak için gerekli çalışmaları hassasiyetle yapacağız. Şimdiden başlangıç aşamasında olan bu çalışmada emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim.

TARİHİ VE TURİSTİK DEĞERLER

Şimdi tabi ki tarihi anlamda iki tane çok önemli nokta da birisi olan Hünkar Çayırı Projemiz var Hünkar Çayırı da Fatih’in hayatını sonlandırdığı vefat ettiği bölge dolayısıyla orada da tarihi canlandırma yapacağız. Sanayinin başkenti aynı zamanda Gebze’nin tarih ve turizm açısından da zengin restorasyon bölgesi olduğunu biliyoruz ve bunu da öne çıkartıp vatandaşlarımızla buluşturmak istiyoruz. Turizm açısından önemli olan Eskihisar Kalesi ve Osman Hamdi Bey Müzesi ile alakalı da restorasyon çalışmalarını başlatacağız. Dolayısıyla üç tane büyük tarihi nokta olan bu alanları inşallah kısa süre içerisinde vatandaşlarımıza sunmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

Tarih : 07/09/2020