SİVRİSİNEKLE MÜCADELE

Sivrisinekle Mücadele Hakkında

Karasinekler Nerelerde Ürer ?

• Karasinekler, hayvan gübreleri, çöplükler, çöp toplama alanları, fosseptikler, çöp konteynerleri, mezbahalar ve çürüyen hayvansal ve bitkisel atıkların bulunduğu yerlerde yumurtalarını bırakmak suretiyle çoğalırlar.

Sivrisinekler Nerelerde Ürer ?

Sivrisinekler; küçük – büyük tüm durgun sulara yumurtalarını bırakmak suretiyle ürerler.

Bunlar kısaca;

• Göletler,

• Bataklıklar,

• Su havzaları,

• Doğal çukurlarda biriken yağmur suları,

• Sulama kanalları,

• Su kuyuları,

• İnşaat temeli çukurlarında biriken sular,

• Bodrumda oluşan su birikintileri,

• Eski otomobil lastikleri,

• Fosseptikler,

• Açık bırakılan rögarlar

• Kullanılmayan aletlerde biriken sular

• Kedi köpek su tasları

• Ağzı açık bırakılan su dolu variller

• Atık kova ve kaplardaki su birikintisi

• Kullanılmayan süs veya bahçe havuzları

• Kanallar, vb. durgun su birikintisi oluşabilecek her yerde üreyebilirler.

SİZ NELER YAPABİLİRSİNİZ ?

• Unutmayalım ki sivrisinekler en çok bizim dikkat etmediğimiz su birikintilerinde çoğalmaktadır. Bu nedenle çevremizde uzun süreli su birikintilerine izin vermemeliyiz.

• Küçük bir yoğurt kabındaki su bile sivrisineklerin üremeleri için uygun ortam oluşturur.

• Yaz aylarında 7-10 gün üzerinde durgun su birikintilerinde sivrisinekler üreyebilir. Bu nedenle çevremizde uzun süreli su birikintilerine izin vermemeliyiz.

• Evlerimizde saksı altlıklarında su birikmemesine dikkat etmeliyiz.

• Bahçemizde süs havuzu, sulama havuzu, kova, lastik, bidon, vb. içerisinde biriken suları uzun süre su ile dolu bırakmamalıyız, en az haftada bir boşaltmalıyız.

• İçinde su birikebilecek kapların ağzını kapalı tutmalı, ters çevirmeli veya imha etmeliyiz.

• Binalarımıza ait çatı ve bodrum katlarındaki su vanaları, su sayaçları, güneş enerjileri, hidrofordan su damlatmamasına ve su birikintileri oluşmamasına özen göstermeliyiz.

• Bodrumlarımızda ve çevremizde oluşan su birikintilerini ortadan kaldıramıyorsak, belediyemizi konuyla ilgili bilgilendirmeliyiz.

• Bahçelerde aşırı sulama ve otlanmanın önüne geçmeliyiz. • Bahçe ve sokak aralarında, su birikintilerine neden olduğundan halı yıkamamalıyız.

• Bozulan, kırılan kuyu, fosseptik ve rögar kapaklarını yenileri ile değiştirmeliyiz.

Karasineklerin çoğalmasını önleyebilmek için ise;

• Evlerimizde ve bahçelerimizde açıkta gıda maddeleri ve çöp bırakmamalıyız.

• Çöplerimizi sızdırmaz çöp torbalarına koyarak ağzını sıkı bir şekilde bağladıktan sonra çöp konteynerlerine bırakmalıyız.

• Hayvansal gübreleri 10 günden fazla bekletmemeliyiz.

• Bekleme süresi 10 günü aşan hayvansal gübrelerin üzerini 10-20 cm kalınlıkta toprakla örtmeli ve etrafını uygun malzeme ile çevirmeliyiz.

• Besihane duvarlarını yılda en az iki defa kireçle badana yapmalıyız.

• Bahçemizde çimlerin biçilmesi ile ortaya çıkan atıkları gelişi güzel atmamalıyız.

• Park ve mesire alanlarında piknik sonrası yiyecek atıklarını gelişigüzel atmamalıyız.

• Bahçelerimizdeki meyve ağaçlarından dökülen meyveleri toplamalıyız.

• Karasinekler çürümüş ve çürümeye yüz tutmuş evsel ve bitkisel atıklarla beslenmekte ve yumurtalarını bırakmaktadırlar.

UNUTMAYIN !!!

• Her çöp karasinek,

• Her su birikintisi sivrisinek, üreterek sorun oluşturmaya devam edecektir.

• Mücadele yöntemleri öncelikle önleyici olmalıdır, yok edici değil

• Doğanın sürdürülebilirliğine müdahale etmeden insan sağlığı yönünden oluşabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmak için çalışılmalıdır.

İLAÇLAMA VE AYRINTILI BİLGİ İÇİN:

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI

•  ALO 153